Parapantistul de pe Jiu, Toma Coconea, cu ”aripa” întinsă, printre nori

Lucian Al Mării
Lucian Al Mării: ”E o cursă în care trebuie să știi când să ataci”
12/03/2016
Vitalie Gheorghiță
Vitalie Gheorghiță, un basarabean la poalele Bucegiului
20/03/2016

Parapantistul de pe Jiu, Toma Coconea, cu ”aripa” întinsă, printre nori

Toma Coconea

Toma Coconea zboară sus pe cer folosindu-se de parapantă ca păsările de aripi, iar când vântul îi interzice plutirea, aleargă cu dârzenie spre linia de finiș. Dublul vice-campion al competiției de anduranță X-Alps, ambasadorul S-KARP Sinaia UrbanTrail, vorbește despre pasiunile sale.

A avut un picior zdrobit, aproape de amputare, o mână frântă într-o avalanșă, bazinul rupt și nenumărate entorse. De ce? Dintr-un singur motiv: pasiunea pentru munte, pentru drumeții, alergare montană, parapantă și schi de tură.  Pasiunea s-a transformat în timp într-un mod de viață. ”Când eram mic am ajuns la un club de orientare turistică și așa a început legătura mea cu muntele. Alerg de obicei pe teren variat, asta îmi permite relieful. Uneori, mai ales când trebuie să fac antrenament specific și să mă obișnuiesc și cu echipamentul, fug și cu rucsac în spate”, ne-a spus Toma Coconea. Traseul preferat de alergare? ”Am o buclă pe care fug de foarte multe ori în Parâng. Pornește de la telescaun, urmează o porțiune pârtia și apoi intră pe un drum în pădure. Are cam 1.000 de metri diferență de nivel și o lungime de 14 kilometri”, a precizat sportivul din Petroșani.

Am un sentiment plăcut când alerg competiții montane. Traseul e variat, peisajul se schimbă tot timpul, sunt momente grele în cursă dar la final totul merită cu vârf și îndesat.

A participat la X-Alps de la înființare

Numele lui Toma Coconea se confundă cu cel al cursei de anduranță Red Bull X-Alps, competiție la care a luat parte de la înființare, de două ori terminând pe locul doi. X-Alps este un duatlon de peste 1.000 de kilometri în line dreaptă, care cuprinde alergare și parapantă, traseul desfășurându-se în Alpi. Cursa poate dura și 2 săptămâni, câștigătorul fiind declarat primul sportiv care ajunge la Monaco, după ce a trecut prin mai multe punctele de control. ”Acolo nu poți să te bazezi doar pe parapantă sau doar pe alergare. Depinde de mulți factori, care din aceste metode o folosești mai mult pentru a ajunge la finiș, dar e sigur că trebuie să fii pregătit pentru ambele. În 2011-2013 am parcurs cam 70% din distanță cu parapanta. Dar a fost un an când am zburat cam 1080 de kilometrii și am alergat 900 de kilometri ca să ajung la final”, a explicat ambasadorul de la S-KARP UrbanTrail.

A terminat pe locul 5 la Wings for Life

Toma Coconea este și un alergător foarte bun. Unul care a reușit la Wings For Life, în 2015, să fugă 48,64 kilometri (locul 5) până a fost prins de mașina care oprea alergătorii. ”Rezultatul la Wings for Life a fost și o urmare a antrenamentelor de schi de tură pe care le-am făcut iarna. E un sport care lucrează aproape tot corpul”, a comentat Coconea. Cu un an înainte, în 2014, alergătorul mai reușea să termine cu bine un ultramaraton, după ce a fugit 823 de kilometri în 8 zile la ”No Finish Line”, un concurs caritabil organizat de prințul Albert, la Monaco. ”Când alergi ultramaratoane trebuie să-ți placă foarte mult ce faci, pentru că doar din ambiție și din forță nu merge. Trebuie să gândești pozitiv, să ai psihicul tare, să suporți durerea cum trebuie, să găsești tot felul de chestii la care să te gândești”, a spus sportivul de 40 de ani.

Și-a revenit complet după accidentarea din 2015

La ultima ediție a X-Alps, unde au luat startul 32 de sportivi, Coconea a fost nevoit să abandoneze. A aterizat forțat cu parapanta, din cauza unor turbulențe atmosferice, și a suferit o fractură la cot, accidentare care a necesitat operație. ”Nu mai am nicio problemă de atunci. A trebuit însă la începutul acestui an, în ianuarie, să scap de niște bătături urâte din talpă. Am stat mai bine de o săptămână fără să ies din casă. Parcă a fost o veșnicie”, a povestit aventurierul care a aterizat de multe ori cu parapanta în Sinaia, după ce-și lua zborul de pe crestele Bucegilor. (fotografii: arhivă personală Toma Coconea)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »