Vitalie Gheorghiță, un basarabean la poalele Bucegiului

Toma Coconea
Parapantistul de pe Jiu, Toma Coconea, cu ”aripa” întinsă, printre nori
15/03/2016
test
19/12/2016

Vitalie Gheorghiță, un basarabean la poalele Bucegiului

Vitalie Gheorghiță

Atletul moldovean Vitalie Gheorghiță a alergat în toată România, a fugit la Alba Iulia, la Corcova, la Brașov, București, Cluj-Napoca sau Bușteni, iar acum a ajuns la Sinaia. Nu-și ascunde intențiile, vrea să câștige S-KARP UrbanTrail, iar noi credem că e unul dintre sportivii pe care trebuie să mizați.

Unul din cei doi ambasadori ai S-KARP UrbanTrail Sinaia, Vitalie Gheorghiță a terminat pe podium toate cursele din România pe care le-a alergat anul trecut. Nu vrea să strice statistica în 2016. ”Cred că rezultatul final va depinde mult de abordarea tactică. Vreau să câștig finala, dar trebuie să ținem cont și de valoarea alergătorilor care se vor alinia la start și de cât de pregătit voi fi eu”, ne-a declarat moldoveanul care locuiește la Chișinău. Basarabeanul a început târziu atletismul, la 22 de ani. ”Am început pregătirea în 2005, alături de fratele meu geamăn, Viorel. Doi ani, între 2008 și 2010, am lucrat cu marele maratonist basarabean Iaroslav Mușinschi (n.r. – PB, 2.08.32), iar din 2010 mă antrenez singur. Am participat la câteva concursuri de alergare și înainte de a mă apuca de atletism, dar mă pregăteam foarte puțin, cu 2-3 săptămâni înainte de competiție”, ne-a povestit Gheorghiță, care a adăugat că îl apreciază foarte mult pe Marius Ionescu: ”Am un mare respect pentru maratoniștii noștri, pentru Mușinchi și pentru Ionescu, pentru că au obținut rezultate remarcabile în condiții de antrenament foarte dificile, cu multe lipsuri și neajunsuri. De afară îmi place de Mo Farah, Kenenisa Bekele și de Usain Bolt”.

Folosește foarte rar ceas cu GPS

Sportivul din stânga Prutului este atipic din cel puțin un punct de vedere. Folosește foarte rar ceasul în pregătire! Un lucru foarte ciudat într-o epocă în care tehnologia ne-a prins în ”ghearele” ei cu totul! ”Poate pare incredibil dar eu fac antrenamentele cu aproximație, dacă pot folosi cuvântul ăsta. Nu folosesc niciun gadget care să-mi arate viteza, distanța parcursă, diferența de nivel, frecvența cardiacă și altele. Mă ajut doar de simțurile personale”, ne-a declarat Vitalie Gheorghiță. Rar, apelează la ceas, când face repetări pe pistă! ”Pe stadion lucrurile se schimbă, totul e calculat, dar încerc să ajung acolo cât mai puțin posibil. Pregătirea mea se bazează mai mult pe forță-viteză și mai puțin pe adunare de kilometri”, a adăugat fondistul.

Nu cred că se poate alerga sub 2 ore la maraton. Dacă o va face cineva, o să fie unul care o să arate ca și cum ar fi din altă galaxie.

Campion al Moldovei la toate probele

În Basarabia, Vitalie Gheorghiță a câștigat de-a lungul anilor tot, având clasări pe locul unu pe toate distanțele pe care le-a alergat, de la 1.500 de metri până la 10.000 de metri! ”Din păcate, în Moldova nu avem campionat național de semimaraton sau de maraton, dar sunt campion balcanic la aceste probe”, a precizat absolventul Academiei de Poliție din Chișinău, care crede că are o tehnică de alergare deficitară: ”Asta pentru că am început târziu atletismul. Calitatea mea principală este capacitatea de muncă foarte mare. Chiar dacă vin obosit de la job, alerg până cad. Dacă stau bine și mă gândesc poate asta nici nu e o calitate, e tot un defect”. Vitalie Gheorghiță e conștient că îi lipsesc multe din condițiile pe care ar trebui să le aibă un sportiv de performanță dar asta nu-l descurajează. ”La masaj merg doar când văd că nu mai pot ridica picioarele, iar alte metode de refacere nu prea folosesc pentru că nu am posibilitate. Analize medicale, poate pare incredibil, dar n-am făcut niciodată unele serioase și probabil asta este o mare greșeală”, a adăugat basarabeanul care vrea să devină antrenor. (foze: fisheye.ro)

Rezultate 2015

  • Alba Iulia City Race – Locul 1
  • Semimaraton Brașov – Locul 1
  • Maraton Chișinău – Locul 1
  • Campionatul Balcanic de Alergare Montană – Locul 2
  • EcoMaraton – Locul 2
  • Corcova Trail Race – Locul 2
  • Runfest Băneasa – Locul 2
  • Cluj Semimaraton – Locul 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »